Welke haaknaald?

Gepubliceerd op 20 januari 2020 om 00:00

Op de vraag welke naald kan niemand anders dan jijzelf je een antwoord geven. Het hangt af van wat je wilt haken en hoe je wilt dat je werk er straks uit komt te zien en voelt.

Ik concentreer me even op gehaakte kleding omdat dat mijn ding is. Gehaakte kleding hangt op/aan je lijf waardoor zwaartekracht er meer mee doet dan bv met een knuffel. Haakwerk hangt altijd uit en word dus altijd langer en smaller maar hoeveel dat is hangt af van een aantal dingen.

 

Het garen, de samenstelling van een garen en de manier waarop geproduceerd word geven het zijn eigenschappen, het een rekt meer als het ander.

Ook zal een licht garen minder uit hangen dan een zwaar garen dat is gewoon zwaartekracht.

 

De naald, een naald maakt lusjes die over het kopje vallen, dat lusje heeft dan dus een draad lengte van ongeveer die omtrek/afmeting. Met een voor die naald dik garen krijg je een steviger/dichter resultaat dat de ruimte in het lusje en tussen de steken opvult. Je steek/werk behoud dan meer van zijn vorm omdat het garen nergens heen kan. Met een voor die naald dun garen krijg je een opener/soepeler resultaat omdat het ruimte heeft in het lusje en tussen de steken. Je steek/werk heeft de ruimte om te bewegen en zwaartekracht doet de rest. Stel je een cirkeltje voor dat je boven vast houd en waar je van onder aan trekt, juist dat word smal en lang. Heel begrijpelijk dat het uitmaakt hoe zwaar je garen is, toch!?.

 

Haak je vast of los, dat maak ook nog verschil want haakt je los dan is het eerder genoemde lusje van je steek groter dan dat je vast haakt en je snap al waar dit heen gaat, ruimte en zwaartekracht, Terug naar en net als het verhaal over de naald.

 

Het steken patroon, een combinatie van steken die steeds herhaalt word heet een steken patroon en elk patroon geeft een ander resultaat niet alleen in uiterlijk maak ook in eigenschappen net als een kledingstof. Je haakt ook eigenlijk een kledingstof, alleen haak je het direct in de vorm van je kledingstuk. Het een geeft meer elasticiteit dan het ander en net als bij het verhaal bij de naald, behoud een dicht patroon meer van zijn vorm en heeft een open patroon ruimte om te bewegen, naar beneden, het word dus langer en smaller.

 

Maar dit hoeft helemaal geen probleem te zijn, want nu je dat weet kun je er rekening mee houden en mooie soepel vallende vrouwelijke kleding maken.

 

Zilla van der Spoel, Made in Assen©