Delen: wat en hoe?

Gratis betekend nog niet dat je er mee kunt doen wat jij wilt en het nu van jou is!
Alles blijft altijd eigendom van de originele ontwerpster en overal zit ALTIJD copyright (auteursrecht) op!
Dat betekend dat je het niet aan een ander geeft maar die ander helpt naar een Facebook, Ravelry of website.    

Want net als bij een kooppatroon wil, de ontwerper graag credits voor het werk.

De berichten en foto's die je vind op mijn Facebook en Ravelry mag je delen, graag zelfs, want delen is lief.

Deel je een foto van je eigen haakwerk geef altijd de ontwerpster je respect en credit voor haar tijd en moeite, vermeld de naam van het ontwerp EN de ontwerpster, geweldig als je er een link bij mag/kunt plaatsten of verteld waar men de “how to” kan vinden.

Ik deel graag, maar.. waar ik als ontwerpster moeite mee heb is dat mijn ontwerpen gedeeld worden zonder mijn naam te noemen en zelfs ook wel eens onder de naam van een ander, DAT IS ECHT NIET COOL!

PIN ALLEEN mijn FOTO'S  NIET mijn DIAGRAMMEN

En..

Wil je me wat vertellen of vragen dan kan altijd, maar ik hoop wel op je begrip dat ik meerdere volgers/bezoekers heb, niet continue online ben en een leven heb.

Als je vragen hebt, vraag het bij het ontwerp, dan hebben anderen daar ook wat aan of noem dan de naam van het ontwerp en formuleer ajb  je vraag zo duidelijk mogelijk want ik zit met mijn hoofd bij mijn huidige project en niet bij een ontwerp van drie jaar terug.

Je kunt me volgen op Facebook en Ravelry, mijn website kun je bij je favorieten zetten.
Mijn Facebook, mijn website en mijn ontwerpen beoordelen door me sterretjes te geven, Wanneer je mij een duimpje of hartje geeft zien de mensen die jou volgen het. Dat is leuke promotie voor mij en dan krijg ik misschien wat volgers bij.

Voor het delen van mijn creaties vraag ik niets maar ik waardeer een duimpje, hartje, sterretjes en reactie enorm.

Tegenwoordig is alles zo onpersoonlijk en daardoor vergeten we onze omgangsnormen op het internet vrij makkelijk,
maar bedenk eens hoe demotiverend weinig tot geen reacties voor jou zouden zijn.
Dus is mijn moeite niet verloren laat eens wat van je zien of horen.

Zilla van der Spoel, Made in Assen©

Lees meer »

Dipje

Regelmatig heb ik momenten dat ik twijfel over mijn keuze om te ontwerpen en het gratis delen. Vooral omdat mijn inkomen niet veel lager kan en een extra beetje inkomen zou af en toe best leuk zijn. Ik klaag niet hoor, ook al heb ik nog wensen ik kom niets te kort. Ik kies voor gratis delen, omdat ik bij wil dragen, terug wil geven want dat voel heel fijn. Maar ook omdat in koop patronen elk steekje beschreven moet worden. Dat kost dan weer meer tijd dan het nu al kost en dan moet je nog maar zien of het loopt. Die tijd kan ik anders besteden. Dan brengt het vermoedelijk ook best wat stress met zich mee, energie die ik gewoon niet kan missen maar echt voor mezelf nodig heb.

Ik vind het nu al best moeilijk, ik ben maart 2016 begonnen en het is best ontmoedigend als je weinig tot geen reacties krijgt, nauwelijks iets van je ontwerpen ergens anders gehaakt terug ziet en je volgers aantallen niet echt groeien terwijl je weet dat er heel veel mensen zijn die je waarschijnlijk best blij kan maken met je bedenksels.

Als ik weinig reacties krijg als ik iets post is een van die momenten maar niet de nummer 1 als je begrijpt wat ik bedoel.

Op nummer 1 staan de keren dat ik iets lees wat voor mij onterecht voelt, commentaar dat ik oneerlijk vind. Zo als vandaag, ik lees net een notitie van iemand op Ravelry over een van mijn ontwerpen. Ze zegt dat ik een fout maak door aan te nemen dat iedereen de steek wel kent, terwijl ik het verwoord als bijna iedereen. Misschien is dat overdreven maar om het een fout te noemen is dat ook. Ze gaat verder dat ze uit een klein stukje van de uitleg niet komt en zegt dan exact het zelfde als ik gelijk onder dat stukje heb staan:" doe het ajb op jou manier."

Dan volgt een, ik kan de steken van het diagram niet goed zien, terwijl ik ze toch echt mijn uiterste best doe om ze goed leesbaar te maken en ze zo scherp zijn dat ze tegenwoordig zelfs op een heel groot beeldscherm nog super goed leesbaar blijven. Leest zij het van een klein telefoon scherm, heeft ze een bril nodig maar wil ze daar niet aan, ik weet niet waarom ze zo negatief doet. Dan de klap op de vuurpijl het :"maar ja het is een freebee", vooral na het commentaar raakt dit me. Toch heeft ze er ook staan dat ze de tas helemaal fantastisch vind, dat maakt het maar een beetje beter. Ik werk al 4,5 jaar aan mijn blog, website en reputatie als crochet designer en ja ik en mijn manier van how to.. zijn niet voor iedereen maar als je het kunt maken en je vind het mooi waarom dan zo negatief. Doe eens lief promoot, maak reclame, help een ontwerpster aan meer bezoekers/volgers, zo motiveer je haar want dan zeg je eigenlijk:" vooral door gaan."

Zilla van der Spoel, Made in Assen©

Lees meer »

Doe meer met Ravelry

Hoe vaak gebruik jij DE patronen website Ravelry?

De plek waar je niet alleen gratis/betaalde patronen direct van de ontwerpster kunt krijgen/kopen maar ook je garen voorraad kunt bij houden, garens en projecten van anderen kunt bekijken. Wil je zien hoe het kleur verloop van een verloopgaren er uitziet, dan kun je bij garens > het garen > projecten kijken of iemand deze heeft gepost. Stel je wil een bepaald patroon maken en je kunt niet kiezen in welke kleur dan kun je bij het patroon, naar de projecten ervan om je te oriënteren. 

Da's toch even makkelijk, of niet!?

Als je er zelf jou projecten post help je anderen en heb je kans dat je een verzoek krijgt van de ontwerpster om jou foto op Ravelry bij haar patroon te mogen gebruiken, hoe leuk is dat!?

Het blijft jou foto en jij bepaald, daar naast kun je hem verwijderen wanneer je maar wilt.

En dan kun je ook nog ontwerpsters/ontwerpers/ andere mensen berichtjes, open of privé sturen,  kletsen op forums.. en zelfs vrienden maken.

Dus ben je straks klaar met "het nieuwe Facebook" heb je nog altijd Ravelry.

Lees meer »

Haak praat

Wanneer je een lange ketting haakt is een telfout niet zeldzaam, daarom haak ik een extra aantal steken, het aantal van de patroon herhaling of een veelvoud daarvan als het er bv maar 2 zijn. Wat je te veel aan steken hebt kun je na toer 1 uithalen.

 

Wanneer je rond wilt haken op een lange ketting is een draai in je werk niet fijn, haak toer 1 eerst terug dan zie je beter of je het niet gedraaid hebt. Pas na toer 1 haak je in het rond en wanneer je het staartje wegstopt gebruik je het om de beginketting te sluiten.

Je kunt ook na een steek of 10 je naald van voor naar achter door de eerst losse steken, daarna weer in het lusje (ook van voor naar achter) en verder met lossen haken terwijl je de eerste losse op je haaknaald laat totdat je het juiste aantal lossen hebt. Vervolgens haal je het laatste lusje op je naald door die eerste losse. Nu moet je wel opletten met insteken in de lossen want als je nu draait heb je bij het sluiten van de toer ook een draai.

 

Wanneer ik begin meet ik mijn staartjes af met mijn haaknaald, ik laat ze minimaal een naald lengte maar meestal iets langer 15-20cm. Ik weef ze pas weg als ik zeker ben of het af heb, dan weef ik ze met de richting van het garen in steken mee, om stokjes, door de “voetjes” van een waaier/cluster steken en verander 3 keer van richting zo is er weinig kans dat het ooit los raakt.

Wanneer ik mijn haaknaald uit mijn werk haal doe ik een steekmarkeerder in de kleur van het handvat van die naald in het lusje en/of maak ik een foto van mijn werk met de naald er duidelijk bij op, de foto’s gaan in een foto album/map (op mijn telefoon) zodat ik ze snel terug kan vinden.

Ook garen en label met alle info foto’s zijn heel handig om te bewaren.

 

Mijn garen bewaar ik in nieuwe broodzakken die ik kocht bij de Makro 1000 stuks voor ±20 euro dus zo’n 2 cent per stuk, die zakken gaan in doorzichtige plastic bakken met deksel zodat ik goed zicht heb op mijn “Stash”. O en ik in de bakken met garens met natuurlijk materiaal zoals wol en katoen doe ik lekker ruikende zeepblokken er tussen om beestjes te ontmoedigen. Tot zo ver werkt dat helemaal top voor mij.  

 

Al mijn ideeën krabbel, schrijf, teken ik op in een boekje met de datum er bij.

Ik kijk veel op het www voor inspiratie, kleuren, steken en leer ontzettend veel van ”aan” foto’s. Ik kijk naar welke lengte flatteert, hoe kleding valt op een vol vrouwenlijf en waarom. Dat scheelt me mega veel zelf haken om dat uit te vinden.

Ik zoek vooral veel online om te checken of mijn ideeën misschien al bestaan, want dat vind ik een plicht wanneer je deelt en ook wil je natuurlijk niet voor niks bezig. Haken is er al zo lang en er zijn zoveel mensen die haken dat er altijd kans is dat het al bestaat.

Ik vind dat je de originele ontwerpster / jou inspiratie bron altijd moet benoemen en als het kan/mag taggen/linken.

Het is geweldig leuk om te zien wat er van of met behulp van je werk word gemaakt, houd dat in je achterhoofd en denk ajb even aan mij als je jou resultaat van of met behulp van mijn designs showt, ik zou het echt heel graag zien.

 

Zilla van der Spoel, Made in Assen©

 

Lees meer »

Delen...

Creatief bezig zijn was altijd al mijn ding maar na een grote verandering van inkomen kwam het zelf kunnen maken van mijn kleding wel erg goed van pas. De prijzen van grote maten kleding in de winkel zijn niet mis, ook het assortiment, de pasvorm, de kleuren, de patronen en kwaliteit van de materialen valt me regelmatig tegen. Daardoor kocht ik vaak iets omdat het paste en me wel stond, niet omdat ik er verliefd op was en niet kon wachten het te dragen. Nu maak ik wat ik nodig heb en wil dragen, in mijn eigen stijl/smaak, al haak ik niet snel genoeg en heb ik het budget niet om alles te maken wat ik bedenk.

Omdat ik ook een miep precies kantje heb, dat alles graag goed en netjes georganiseerd wil hebben, houd ik mijn ideeën en creaties bij in een boekje. Zo leer je van fouten, keer je terug/verbeter je oude ideeën en kun je iets wat goed ging nog een keer maken. Maar wat als je het boekje kwijt raakt, dan zet je je creaties in je computer dan heb je ze altijd nog..  nou ja tot je pc sterft.. een gratis cloud dan.. ja maar welke.. als je veel ruimte nodig hebt is het vaak niet gratis meer. Ook wou ik mijn creaties heel graag delen met andere vrouwen, alle vrouwen, maar vooral ook dikke maatjes om ze te helpen hun garderobe aan te vullen met kleding die beter bij hun lijf, stijl en budget past. Als ik heel eerlijk ben had ik waarschijnlijk ook wat complimentjes nodig nadat iemand me heel bewust het gevoel had proberen aan te praten compleet waardeloos te zijn, zo’n zaadje geplant schiet toch een paar worteltjes. Maar vooral hulpvaardigheid is mij door mijn lieve oma altijd op het hart en ziel gedrukt en zij was mijn grote rolmodel, wat wil je worden als je groot bent.. juist dat! Zo’n geweldig, gul en gastvrij mens en liefdevolle Oma! Dat laatste mag nog even een paar jaartjes wachten, Hihi..

Ik koos voor een Facebook pagina.. Hoe zullen we die eens noemen.. made in NL.. chips #@*%#! dat hebben meer mensen bedacht. Oké Made in Assen dan.. Check, niks te vinden.. Dus ...

Na een paar jaar op Facebook werd het best veel en erg rommelig, telkens als iemand een reactie plaatste kwam dat (oude) bericht weer bovenaan te staan ook de volgorde van mijn foto albums werd ook telkens weer helemaal ontregeld. Niet heel handig, dus weer op zoek naar andere mogelijkheden.

Ik zocht naar een ik een gratis website, want laten we wel wezen ik heb geen geld om weg te geven, alleen mijn tijd en moeite en dat is al best heel wat. Dus een gratis website waar je na verloop van tijd je doordat je steeds meer plaatst niet ineens toch moet gaan betalen.. ik kwam uit op jouwweb.nl.. GEEN ruimte beperkingen, gratis blijft gratis, fijne makkelijke builder en super support, een echt aanrader en nee ik krijg niet betaald om dat te zeggen. De enige wat je voor lief moet nemen is dat je ook jouwweb in je webadres hebt staan en dat er reclames voorbij komen maar die surfer ruimte moet natuurlijk wel ergens van betaald worden, of niet dan!?

Met de website kwam ook de mogelijkheid er naar te linken en kon ik nu ook op Ravelry mijn ontwerpen toevoegen, ik kan daar reacties krijgen en beantwoorden, zien wanneer iemand mijn ontwerpen aan haar favorieten lijstje toevoegt of aangeeft dat ze het project begonnen is en zelfs foto’s wanneer iets af is. Niet iedereen doet dat maar ik vind het echt geweldig om te zien wat er van mijn ontwerpen gemaakt word.

Ravely is daar ook echt DE plek voor, want bijna elke Facebook haakgroep heeft de regel dat je niet naar je eigen patroon mag linken, op sommige mag je niet eens zeggen dat het je eigen ontwerp is. Dat ik gratis deel maakt niet uit het is reclame dus niet toegestaan, het is daardoor echt niet makkelijk om te groeien en een beetje naam te maken. Zeker niet als je deelt door middel van een diagram ipv dat je patronen helemaal uitschrijft. Maar uitschrijven is weer zo’n dingetje, je maakt veel sneller een fout dan met een diagram vooral als je dyslectisch bent, dan kost dat ook nog eens veel meer tijd en ik haak veel liever, jij toch ook!?

 

Zilla van der Spoel, Made in Assen©

 

Lees meer »

Highs & Lows

Ontwerpen is een proces waar jullie eigenlijk bijna nooit niks van mee krijgen. Het is kijken, voelen, zoeken, haken, meten, wegen, rekenen, puzzelen en opnieuw weer het hele rijtje af. Garen, naald, steek, kleur, sfeer gevoel, maat, model.. alles moet samen komen tot een uniek resultaat, iets waar ik vrede mee hebt, mijn naam aan wil verbinden, trots op kan zijn. Het delen is een pad met highs and lows, regelmatig besluipt het:" waarom doe ik dit" me, vooral in deze tijd van het anonieme internet, onpersoonlijk contactloos contact en disrespect. Men vergeet dat er een warm kloppend hart dat voelt achter zit, nemen en zijn weer weg. Er komt maar weinig feedback mijn kant op, ik krijg wel wat reacties van een paar lieverds en duimpjes wanneer ik deel op Facebook. Ik zie redelijk wat volgers aantallen op mijn Facebook pagina Made in Assen en mega veel bezoekers aantallen hier op mijn website maar..  waar zijn de foto's van wat er met behulp van mijn werk word gemaakt? Ik zie echt honderden pins op Pintrest van mijn foto's, gelukkig linken de meeste naar mijn website dus dat zie ik wel als complimenten. Maar ondanks dat ik vraag om er respectvol mee om te gaan en ze niet te pinnen zie ik op Pintrest ook bijna net zoveel van mijn diagrammen, dat laatste is niet respectvol, demotiveert vreselijk en doet me het gratis delen keer op keer opnieuw overdenken. Dat voelt zo rot, niet positief, niet mij,  ik wil zo graag geven, vooral aan meiden zoals ik, zodat ook zij met zo weinig mogelijk centjes toch wat moois voor zichzelf kunnen maken, dat wil mijn hart. Het ontwerpen is de andere kant, the absolute highs, elke keer als er iets mooist ontstaat krijg ik een jolt extra energie. Ontwerpen is iets waar ik waarschijnlijk nooit mee zou kunnen stoppen, het voelt als iets dwangmatigs, het is bijna een obsessie, het is Creëren, het is passie, pure Passie... I crochet
 
Zilla van der Spoel, Made in Assen©
 

Designing is a process that you don’t get to see much of. It is looking, feeling, searching, crocheting, measuring, weighing, calculating, puzzling, repeat and repeat. Thread, needle, stitch, color, feel/mood, size, model ... everything has to come together to a unique result, something that I’m happy with, want to attach my name to, can be proud of. Sharing is a path with highs and lows, the: "why am I doing this"  regularly sneaks up on me, especially in this age of the anonymous internet, impersonal contactless contact and disrespect. People forget that there is a warm beating heart that feels behind it, take and are gone. There is very little feedback coming my way, I do get some responses from a few sweethearts and thumbs up when I share on Facebook. I see quite a few numbers of followers on my Facebook page Made in Assen and a lot of visitor numbers here on my website but .. where are the pictures of what is made with the help of my work? I see hundreds of pins on Pintrest of my photos, luckily most of them link to my website so I see that as compliments. But even though I ask to be respectful and not pin them on Pintrest I also see almost as many pins of my diagram-charts, the latter is disrespectful, terribly demotivating and making me rethink sharing for free time and time again. That feels so bad, not positive, not me, I so much want to give, especially to girls like me, so that they can make something beautiful for themselves with as little money as possible, that is what my heart wants. Designing is the other side, the absolute highs, every time something beautiful is coming in existence I get a jolt of extra energy. Designing is something I could probably never stop doing, it feels like a compulsion, it is almost an obsession, it’s Creating, it is passion, pure Passion ... I ♥ crochet

 

Zilla van der Spoel, Made in Assen ©

 

Lees meer »

Sponsering!

Mijn eerste werkelijke sponsoring is een feit.

Omdat de toezegging van Langyarns niet een werkelijke sponsoring als resultaat had, vond ik het nu extra spannend. Maar dit keer verliep het compleet vlekkeloos en erg snel, ik moet zeggen: ”bij Hobbii werken echt top mensen!”. Laudy was bijna net zo enthousiast als ik, een grote maat!?  geen probleem! Van haar kreeg deze fijne en lieve reactie: “We vinden het belangrijk dat je dát kan maken wat je graag zou willen, zonder daar nou meteen compromissen in te moeten maken. Het is jouw project, en als je niet genoeg zou hebben voor je eigen maat, dan druist dat in tegen alles wat we willen: dat jij iets maakt waar jij heel blij van wordt! Of je nu meer nodig hebt, omdat je een maat meer hebt, of simpelweg omdat je bang bent een foutje te maken en je graag een bol had gehad om even te oefenen, dat is deel van het proces, en je bent dus helemaal vrij om dat te vragen. Geen zorgen ❤”

 

Toch hield ik het bij twee cakes want ik durfde echt niet gelijk om 3 cakes te vragen. Nadat ik mijn keuze liet weten, kreeg ik een bestelbewijs in de mail en werd ik net als een betalende klant bij elke stap op de netjes hoogte gehouden zodat ik niet in de zenuwen hoefde te zitten, hoefde niet, maar toch.. Zolang je het niet thuis hebt is het spannend of het ook werkelijk komt, je hebt er tenslotte niet voor betaald.

 

Maar gisteren kreeg ik mijn pakketje van Hobbii toch echt thuis, met daar in de twee Twister cakes, die ik zelf heb mogen uitzoeken. Ik vind het vertrouwen dat ik er wat moois van maak heel bijzonder, het is voor mij zo’n mijlpaal, zo speciaal daarom heb ik oa een unbagging filmpje gemaakt en gepost. (kan ik gelijk oefenen met filmen want misschien ..ooit..)

 

De Twister cake is echt heel mooi, de kleuren zijn prachtig en hebben precies de juiste diepte, niet te fel en zeker niet dof, gewoon precies goed. Het garen is ietsjes dunner dan ik verwachte  maar het is zoooo zacht dat je er gewoon mee wilt knuffelen. Nu heeft het garen mij verteld wat het graag zou willen worden, dus dat word een paar proefjes haken en uitrekenen hoe ver ik er mee kom. Spannend.. word het idee nummer 1,2 of 3!?

 

Zilla van der Spoel, Made in Assen©

 

Lees meer »

Sponsering?

Mijn allereerste toezegging van sponsoring 

Begin dit jaar deed Langyarns mij de eerste toezegging van garen sponsoring. Ik had al vaker staan kwijlen over de mooie verloop en effect garens van dit merk en was enorm enthousiast, alleen al het idee om zulke prachtige rijke bolletjes in handen te krijgen en er dan ook nog mee te mogen werken, WOUW! wat had ik er zin in.

In het telefonisch overleg met de Nederlandse vertegenwoordiger bleek dat we niet op een zelfde draadje (lijn) zaten. Het ging om hun in Nederland best verkopende garen, Omega een 50/50 polyamide/polyacryl mix waar ze een heleboel kleurtjes van hebben. Dat was na mijn fantasie van garen weelde een tegenvaller “I'm not gonna lie” maar ik kan bijna overal wel wat mee en zelfs het meest basic draadje van Langyarns kan niet anders dan beter zijn dan mijn normale budget garen, toch!?

Dus eerst even een op-pep sessie met een vriendin en… kleurtjes kijken. De ideeën kwamen vrij snel en ik lande op twee, voor de eerste optie had ik een dozijn kleurtjes nodig die bij elkaar konden, dat was even gokken zo van af mijn pc-scherm maar meneer de vertegenwoordiger kon me het vast wel laten weten als het echt niet bij elkaar zou passen, dacht ik zo. Mijn tweede optie was met drie kleuren een soort gelijk vest haken als wat ik bij UP had gezien, dat in mijn maat uitverkocht was toen het eindelijk in de uitverkoop ging en ik dus  niet voor het eerst mis greep. Dat mis grijpen is trouwens de reden van mijn hele crochet - made in Assen toer (ik kan er niks aan doen ik denk steeds vaker in crochet termen, eerder had ik gebeuren ipv toer geschreven) dus echt een gevalletje van deur dicht, raam open.

Maar goed ik dwaal af… de vertegenwoordiger en ik hadden af gesproken dat ik hem zou mailen met mijn kleurkeuze, dus zo gezegd zo gedaan… Ik heb vandaag zo'n drie maanden later nog geen reactie of garen ontvangen, geen idee wat of waarom maar ik heb al heel wat scenario’s de revue laten passeren, van spambox en hij schrok van hoeveel garen ik vroeg voor mijn maat tot ziekte, ongeluk of ontslag..  ik besloot om er niet achter aan te bellen, ik zou me er toch niet fijn bij zou voelen wat de reden ook is, het los te laten en gewoon maar zien wat er op mijn pad komt..

Ik sta iig open om te ontvangen.. hoop dat het universum luistert…  may the yarn (force) be with me

 

Zilla van der Spoel, Made in Assen©

Lees meer »

Steekmarkeerders

Haken is tellen en tellen gaat wel eens fout, vooral bij een hele lange ketting is dat erg frustrerend, je hebt je eerste toer bijna af en je mist een losse of twee. Ik begin eigenlijk altijd met het haken van een lange ketting, zonder tussendoor te stoppen dan haak ik het meest regelmatig. Dan komen de steekmarkeerders, ik doe een rode in de eerste (einde van toer 1, de toer die je op je lossen ketting haakt), nog een in de laatste van eventuele extra steken die niet binnen de patroonherhaling vallen en dan om het aantal patroonherhalingen, als deze 10 steken of groter is. Wanneer er in het midden van de patroonherhaling een steek is waar bv. het begin (V) van een waaier in komt, dan gaat daar de steekmarkeerder, in de steek waar je straks moet insteken, dat scheelt weer tellen. Bij kleine patroonherhalingen doe ik steekmarkeerders om de 10-20-25 steken. Dan doe ik in de laatste steek een groene (het teveel aan steken haal ik uit), deze groene en de rode laat ik zitten tot mijn werk klaar is, zo weet ik ook altijd wat de goede kant van mijn werk is rood-links/groen-rechts. De andere steekmarkeerders laat ik zitten wanneer ik aan de andere kant van de ketting nog moet aanhaken of vast naaien want dan komt alles netjes bij elkaar.

 

Ik markeer toeren, bv om de 2 of 10, vooral als het moeilijk is te zien (je door de steek, de toeren niet ziet) heel handig bij het direct aan haken van en het tellen van de toeren van je mouw.

Ik gebruik ze om (schouder)naden te sluiten zodat ik kan passen

Ik gebruik ze bij het ontwerpen, om elke verandering aan te geven zodat ik ze makkelijk kan terug vinden, kopiëren of spiegelen bij het andere pand of de andere mouw en het later uitwerken van een diagram.

Maar ook bij fouten, voordat ik begin met uithalen doe ik er een in de laatste goede lus zodat ik niet meer uithaal dan nodig is.

En ik gebruik ze als ik even niet haak, om het lusje waar ik ben gebleven vast te houden, dan kies ik een kleurtje dat het dichts bij de kleur van mijn haaknaald komt, dat is echt heel handig en heeft al veel hoofd krabben voorkomen.

 

Dus dat doe ik er mee… ik heb er dan ook VEEL!  

Misschien deed jij dit ook al maar zo niet dat hoop ik dat je hier wat aan hebt iig bedankt voor het lezen.

 

Zilla van der Spoel, Made in Assen©

Lees meer »

Welke haaknaald?

Op de vraag welke naald kan niemand anders dan jijzelf je een antwoord geven. Het hangt af van wat je wilt haken en hoe je wilt dat je werk er straks uit komt te zien en voelt.

Ik concentreer me even op gehaakte kleding omdat dat mijn ding is. Gehaakte kleding hangt op/aan je lijf waardoor zwaartekracht er meer mee doet dan bv met een knuffel. Haakwerk hangt altijd uit en word dus altijd langer en smaller maar hoeveel dat is hangt af van een aantal dingen.

 

Het garen, de samenstelling van een garen en de manier waarop geproduceerd word geven het zijn eigenschappen, het een rekt meer als het ander.

Ook zal een licht garen minder uit hangen dan een zwaar garen dat is gewoon zwaartekracht.

 

De naald, een naald maakt lusjes die over het kopje vallen, dat lusje heeft dan dus een draad lengte van ongeveer die omtrek/afmeting. Met een voor die naald dik garen krijg je een steviger/dichter resultaat dat de ruimte in het lusje en tussen de steken opvult. Je steek/werk behoud dan meer van zijn vorm omdat het garen nergens heen kan. Met een voor die naald dun garen krijg je een opener/soepeler resultaat omdat het ruimte heeft in het lusje en tussen de steken. Je steek/werk heeft de ruimte om te bewegen en zwaartekracht doet de rest. Stel je een cirkeltje voor dat je boven vast houd en waar je van onder aan trekt, juist dat word smal en lang. Heel begrijpelijk dat het uitmaakt hoe zwaar je garen is, toch!?.

 

Haak je vast of los, dat maak ook nog verschil want haakt je los dan is het eerder genoemde lusje van je steek groter dan dat je vast haakt en je snap al waar dit heen gaat, ruimte en zwaartekracht, Terug naar en net als het verhaal over de naald.

 

Het steken patroon, een combinatie van steken die steeds herhaalt word heet een steken patroon en elk patroon geeft een ander resultaat niet alleen in uiterlijk maak ook in eigenschappen net als een kledingstof. Je haakt ook eigenlijk een kledingstof, alleen haak je het direct in de vorm van je kledingstuk. Het een geeft meer elasticiteit dan het ander en net als bij het verhaal bij de naald, behoud een dicht patroon meer van zijn vorm en heeft een open patroon ruimte om te bewegen, naar beneden, het word dus langer en smaller.

 

Maar dit hoeft helemaal geen probleem te zijn, want nu je dat weet kun je er rekening mee houden en mooie soepel vallende vrouwelijke kleding maken.

 

Zilla van der Spoel, Made in Assen©

Lees meer »

Maak jouw eigen website met JouwWeb