Steekmarkeerders

Gepubliceerd op 28 januari 2020 om 13:43

Haken is tellen en tellen gaat wel eens fout, vooral bij een hele lange ketting is dat erg frustrerend, je hebt je eerste toer bijna af en je mist een losse of twee. Ik begin eigenlijk altijd met het haken van een lange ketting, zonder tussendoor te stoppen dan haak ik het meest regelmatig. Dan komen de steekmarkeerders, ik doe een rode in de eerste (einde van toer 1, de toer die je op je lossen ketting haakt), nog een in de laatste van eventuele extra steken die niet binnen de patroonherhaling vallen en dan om het aantal patroonherhalingen, als deze 10 steken of groter is. Wanneer er in het midden van de patroonherhaling een steek is waar bv. het begin (V) van een waaier in komt, dan gaat daar de steekmarkeerder, in de steek waar je straks moet insteken, dat scheelt weer tellen. Bij kleine patroonherhalingen doe ik steekmarkeerders om de 10-20-25 steken. Dan doe ik in de laatste steek een groene (het teveel aan steken haal ik uit), deze groene en de rode laat ik zitten tot mijn werk klaar is, zo weet ik ook altijd wat de goede kant van mijn werk is rood-links/groen-rechts. De andere steekmarkeerders laat ik zitten wanneer ik aan de andere kant van de ketting nog moet aanhaken of vast naaien want dan komt alles netjes bij elkaar.

 

Ik markeer toeren, bv om de 2 of 10, vooral als het moeilijk is te zien (je door de steek, de toeren niet ziet) heel handig bij het direct aan haken van en het tellen van de toeren van je mouw.

Ik gebruik ze om (schouder)naden te sluiten zodat ik kan passen

Ik gebruik ze bij het ontwerpen, om elke verandering aan te geven zodat ik ze makkelijk kan terug vinden, kopiëren of spiegelen bij het andere pand of de andere mouw en het later uitwerken van een diagram.

Maar ook bij fouten, voordat ik begin met uithalen doe ik er een in de laatste goede lus zodat ik niet meer uithaal dan nodig is.

En ik gebruik ze als ik even niet haak, om het lusje waar ik ben gebleven vast te houden, dan kies ik een kleurtje dat het dichts bij de kleur van mijn haaknaald komt, dat is echt heel handig en heeft al veel hoofd krabben voorkomen.

 

Dus dat doe ik er mee… ik heb er dan ook VEEL!  

Misschien deed jij dit ook al maar zo niet dat hoop ik dat je hier wat aan hebt iig bedankt voor het lezen.

 

Zilla van der Spoel, Made in Assen©