Haak praat

Gepubliceerd op 21 juni 2020 om 16:18

Wanneer je een lange ketting haakt is een telfout niet zeldzaam, daarom haak ik een extra aantal steken, het aantal van de patroon herhaling of een veelvoud daarvan als het er bv maar 2 zijn. Wat je te veel aan steken hebt kun je na toer 1 uithalen.

 

Wanneer je rond wilt haken op een lange ketting is een draai in je werk niet fijn, haak toer 1 eerst terug dan zie je beter of je het niet gedraaid hebt. Pas na toer 1 haak je in het rond en wanneer je het staartje wegstopt gebruik je het om de beginketting te sluiten.

Je kunt ook na een steek of 10 je naald van voor naar achter door de eerst losse steken, daarna weer in het lusje (ook van voor naar achter) en verder met lossen haken terwijl je de eerste losse op je haaknaald laat totdat je het juiste aantal lossen hebt. Vervolgens haal je het laatste lusje op je naald door die eerste losse. Nu moet je wel opletten met insteken in de lossen want als je nu draait heb je bij het sluiten van de toer ook een draai.

 

Wanneer ik begin meet ik mijn staartjes af met mijn haaknaald, ik laat ze minimaal een naald lengte maar meestal iets langer 15-20cm. Ik weef ze pas weg als ik zeker ben of het af heb, dan weef ik ze met de richting van het garen in steken mee, om stokjes, door de “voetjes” van een waaier/cluster steken en verander 3 keer van richting zo is er weinig kans dat het ooit los raakt.

Wanneer ik mijn haaknaald uit mijn werk haal doe ik een steekmarkeerder in de kleur van het handvat van die naald in het lusje en/of maak ik een foto van mijn werk met de naald er duidelijk bij op, de foto’s gaan in een foto album/map (op mijn telefoon) zodat ik ze snel terug kan vinden.

Ook garen en label met alle info foto’s zijn heel handig om te bewaren.

 

Mijn garen bewaar ik in nieuwe broodzakken die ik kocht bij de Makro 1000 stuks voor ±20 euro dus zo’n 2 cent per stuk, die zakken gaan in doorzichtige plastic bakken met deksel zodat ik goed zicht heb op mijn “Stash”. O en ik in de bakken met garens met natuurlijk materiaal zoals wol en katoen doe ik lekker ruikende zeepblokken er tussen om beestjes te ontmoedigen. Tot zo ver werkt dat helemaal top voor mij.  

 

Al mijn ideeën krabbel, schrijf, teken ik op in een boekje met de datum er bij.

Ik kijk veel op het www voor inspiratie, kleuren, steken en leer ontzettend veel van ”aan” foto’s. Ik kijk naar welke lengte flatteert, hoe kleding valt op een vol vrouwenlijf en waarom. Dat scheelt me mega veel zelf haken om dat uit te vinden.

Ik zoek vooral veel online om te checken of mijn ideeën misschien al bestaan, want dat vind ik een plicht wanneer je deelt en ook wil je natuurlijk niet voor niks bezig. Haken is er al zo lang en er zijn zoveel mensen die haken dat er altijd kans is dat het al bestaat.

Ik vind dat je de originele ontwerpster / jou inspiratie bron altijd moet benoemen en als het kan/mag taggen/linken.

Het is geweldig leuk om te zien wat er van of met behulp van je werk word gemaakt, houd dat in je achterhoofd en denk ajb even aan mij als je jou resultaat van of met behulp van mijn designs showt, ik zou het echt heel graag zien.

 

Zilla van der Spoel, Made in Assen©

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb